Bento Box mit Sushi

Bento Box – Vad innehåller den?

Den japanska lunchlådan är förmodligen det mest civiliserade lunchpaketet som en europé kan tänka sig. Bento boxen börjar bli alltmer omtyckt som ett annorlunda alternativ till tråkiga smörgåsar och snabbmat. Speciellt eftersom den är färsk, lätt och otroligt variationsrik. Bento boxar är tradition i Japan sedan hundratals år tillbaka. De togs t.ex. med på resor för att förse förmögna japaner med de utsökta maträtterna de var vana vid. Här hos oss hittar man numera en ordentlig bento box i varje japansk restaurang.

I de olika bento-facken finns fisk, kött, ris, tamago, små aptitretare och grönsaker. Tång, alger och edamame är också måsten. För längre pauser finns det stapelbara bento boxar. För övrigt ser japanska mammor bento boxen som en riktig kulinarisk utmaning: det finns t.o.m. riktiga tävlingar inom bento box-dekoration. Små ansikten, pandor och hello kittys, hela ansikten formas av ris och nori. Där hamnar säkerligen ingen leverpastejmacka i soptunnan. Bento boxen innehåller framförallt kokta ingredienser och äts kall till lunch. Om man ska vara noggrann så anpassas lådan efter årstiderna. Färskare blir det helt enkelt inte.

Lunch Bento Box mit Hasen aus Brot

För att få till den perfekta bento boxen som varar till nästa måltid kan du använda dig av små snacks som gojibär, berberis eller ekologiskt hjälte-foder (nöt-frukt-blandning) för att stilla suget emellanåt.

Bento Box mit Reis, Mais und Fleisch

I japan finns bento boxar i alla närbutiker, till och med på tåg, i mataffärer och så klart med ädlare innehåll på finare restauranger, dagligen med färska och varierande läckerheter. Precis som vid alla japanska måltider så är allt noggrannt förpackat och utvalt. Storleken på bento boxarna kan variera.I Europa ser bento boxen så klart lite annorlunda ut. Ofta ligger det en liten smörgås bredvid färska grönsaksstavar eller frukt, kex eller andra ätbara överraskningar, superfood-snacks, nötter och ibland även små köttbullar eller små korvar samt potatis- eller pastasallad. Blandningarna är alltid väldigt olika och liknar inte direkt den japanska förebilden, men är inte ett dugg sämre för det.