Myter

Sant

Måttlig konditionsträning gör att din ämnesomsättning kommer igång samtidigt som nya försvarsceller bildas. Detta gör att ditt immunförsvar alltid är i gång. För mycket träning kan även försvaga immunsystemet. Vid för hög belastning produceras stresshormoner som verkar negativt på immunförsvaret. Måttlig konditionsträning flera gånger i veckan är därför att föredra framför ansträngande maratonlopp.

Här hittar du allt inom temat immunförstärkning.

Sant

Vem skulle kunna tro att ett glas varmt öl kan hjälpa vid förkylning? Hemligheten till den positiva effekten är humle och malt. De eteriska oljorna och bitterämnena i ölet verkar lugnande och gynnar sömnen. Trots detta bör denna alkolholhaltiga dryck vid förkylning avnjutas med måtta och inte användas som den enda åtgärden. I större mängder kan alkohol verka vätskedrivande och till och med försvaga immunsystemet.

Här hittar du allt relaterat till ämnet immunförstärkning.

Sant

Sant Fruktsyran från citronen mjukar upp det yttersta skiktet av huden. Döda hudceller kan nu enklare tas bort – likt en naturlig peeling! Så här enkelt är det: Halvera citronen och kläm ut lite juice. ”Borra ner” de nariga armbågarna i varsin citronhalva och håll kvar i fem till tio minuter. Alternativt så kan man gnugga citronhalvan mot huden i ett par minuter. Torka sedan av och smörj in armbågen med en fuktgivande hudkräm.

Här hittar du allt inom temat kroppsvård.

Sant

När badvattnet är för varmt avlägsnas värefulla fetter från huden. Detta leder till att huden torkar ut. Var därför noga med att inte ta mer än ett eller två bad i veckan och tänk även på att vattentemperaturen inte ska överstiga 37 grader. Oljebad och fuktighetsgivande krämer är dessutom att rekommendera.

Här hittar du allt inom temat kroppsvård.

Falskt

Oren hud beror inte enbart på en felaktig kost. Finnar och acne orsakas i många fall av hormonella anledningar. De uppstår genom överproduktion av av talg och tilltäppta porer. Hudens huvudfiende är stress, rökning och en överdriven solexponering. Dessutom har en en ständigt oblanserad kost med för mycket fett och socker samt för lite vitaminer och mineraler har en negativ inverkan på vår hud.

Här hittar du allt inom ansiktsvård.

Falskt

Läppbalsam innehåller inget ämne som skapar ” beroende”. Men trots detta så har vi vant oss vid den mjuka känslan på läpparna. Vi kan gå flera timmar utan läppbalsam, sen känns läpparna torra och vi applicerar läppbalsam på reflex igen. Vissa läpprodukter innehåller mineraloljer som stannar på ytan vilket leder till att huden under torkar ut. Läppbalsam med naturliga ingredienser som shea butter är därför att föredra.

Här hittar du vård för dina läppar.

Falskt

Djupfrysning är den skonsammaste metoden att bevara livsmedel på. Grönsakerna blancheras direkt efter skörd och fryses in, vilket leder till att vitaminer och mineraler till stor del bevaras. Färska grönsaker kan till och med innehålla färre vitaminer och mineraler än frysta! På grund av långa transportvägar och lagring kan vissa näringsämnen gå förlorade hos färskvaror.

Här hittar du allt inom näringsämnen.

Falskt

Både margarin och smör har en fetthalt på cirka 80 procent, vilket är ungefär 720 kalorier per 100 gram. Den som vill dra ner på kalorierna bör välja lättmargarin eller ett smör med låg fetthalt som innehåller cirka 370 kalorier per 100 gram. Vegetabilskt margarin är inte en fettsnålt men innehåller ett högt antal värdefulla fleromättade fettsyror.

Här hittar du allt inom viktminskning.

Falskt

Många väljer att söta varm mjölk eller te med honung istället för vanligt hushållssocker. Honung består till 20 procent vatten och resterande 80 procent är socker. Kaloriinnehållet i honung är likt det i vanligt socker och vitaminer och mineraler finns också endast i små mängder. Det är i princip ingen större skillnad mellan honung och socker.

Här hittar du alternativ till sockerersättning.